Mletý a strouhaný víkend a vlastně i týden

12. dubna 2010 v 20:34 | vítor |  Jídlo a pití
Hlavním tématem víkendu byl vlastivědně - kulturní výlet do Velvar, ale našel se čas i na dobré jídlo. Vše počalo tím, že slečna Há navrhla k večeři udělat zapečené bagetky. U nich doma jim z nějakého důvodu říkají čaganky. Na tom není nic těžkého ani záhadného. Prostě koupíte bagetky, rozkrojíte je podélně a půlky pokladete, čím je libo. Slaninou, šunkou sýry, rajčaty, posypete bazalkou, oreganem a dáte na pár minut zapéct. To zvládne každý. My jsme si na nich prostě pořádně pochutnali, což snad stojí za zmínku.
Den nato slečna Há přivezla bagety určené k dopečení. Koupili jsme mleté maso a udělali si bagetky s mletým masem. Kdo neví, jak se upravuje mleté maso? Považuji za nošení dříví do lesa to tu psát, ale budiž. Vajíčka, strouhanka, sůl a nebát se koření. Vše přiměřeně a hlavně promísit rukama! Mletým masem jsme naplnili rozříznuté bagety a pokryli plátkem sýra. Za pár minut bylo hotovo a my jsme si opět moc pochutnali. Ale zbyla nám hromada mleté směsi. To se dá řešit více způsoby. Vytvořit karbanátky nebo sekanou. Já jsem ale v obchodě myslel na naši šťastnou budoucnost a zakoupil jsem také listové těsto. Jak se teď hodilo! Rozválel jsem je na placku a pokryl směsí. Na to jsem nastrouhal sýr a sroloval placku do rolády. Ve vyhřáté troubě byla roláda za chvíli hotova.
Ale to nebylo všechno. V neděli jsem šel na oběd k mámě. A máma předvedla své obvyklé způsoby. V obavě, že jídla bude málo (nikdy ho není málo), připravila navíc  - směs mletého masa se sýrem na sýrové karbanátky! Neměl sílu jsem jí říct, že jsem den před tím obědval bagety s mletým masem a doma v lednici mám nakrájenou roládu s mletým masem. S výrazem hráče pokeru jsem si nechal zabalit směs s sebou s upozorněním, že se to musí udělat co nejdříve, aby se maso nezkazilo. K tomu jsem samozřejmě dostal s sebou ještě "zbytek" od oběda. Takže ode dneška musím likvidovat všechna jídla s mletým masem. Roládu jsem měl dneska v práci, zítra si usmažím sýrové karbanátky, ve středu budu opět jíst roládu v práci a zřejmě až ve čtvrtek se dostanu k jídlu od neděle. Nejen jídlem živ je člověk u mě rozhodně v nejbližších dnech přestává platit.
Abychom měli v neděli trochu změnu, dohodli jsme se se slečnou Há, že si uděláme pomazánku z krabích tyčinek, jež kraba nespatřily ani z rychlíku. Takže přišlo na řadu i to strouhání. A slečna Há vytvořila strouháním a mícháním vynikající pomazánku. Namazali jsme si ji na veku a pustili si film od Luise Buňuela, ke kterému se skvěle hodila!
Tématem týdne je tu na blogu terorismus (proboha proč?!?!?!) (proč ne třeba zrovna pomazánky z krabích tyčinek???), v Rusku spadlo letadlo s polskou vládní garniturou, o válkách v Africe se u nás už ani nepíše a já tu píšu o mletém mase! Inu, košile bližší než kabát...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 slečnahá slečnahá | Web | 12. dubna 2010 v 20:45 | Reagovat

Název čaganky vymyslel pravděpodobně Václav podle Pafky-Čagana, který už léta připravuje takovéto bagetky a prostě se to chytlo. Takovejmhle bagetkám se neříká čaganky pouze u nás doma, ale přinejmenším i u Václavů.

Jinak.. ať žije mleté maso...

2 vítor vítor | Web | 12. dubna 2010 v 23:17 | Reagovat

[1]: Aha, podezírám tu svoji paměť, že mi neprozradila, co už jsem se jednou dozvěděl...:-)

3 Brada Brada | 13. dubna 2010 v 1:08 | Reagovat

já zas dostal hlad...

4 vítor vítor | Web | 13. dubna 2010 v 6:56 | Reagovat

[3]: Tak se stav dneska odpoledne - budu smažit sýrové karbanátky :-P

5 Brada Brada | 13. dubna 2010 v 11:15 | Reagovat

Děkuji za nabídku,ale dnes budu konat alchymistické bádání spojené s vývojem žampionové polívky. Nemáš nějaký recept na nakládané bahňácké zlato?

6 vítor vítor | Web | 13. dubna 2010 v 16:23 | Reagovat

[5]: Blaťácké zlato naložíš podobně jako hermelín. Do oleje s cibulí a česnekem, případně nějakým kořením apod. Jen ho nezapomeň nakrájet na špalíky, aby nebylo tak tlusté. Budu rád, když se pak podělíš o zkušenost s polívkou :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama