Skoro tandoori

19. června 2011 v 20:11 | vítor |  Jídlo a pití
Tandoori je v Indii oblíbená úprava kuřecího masa, známá také z názvu stovek indických restaurací po celém světě. Spočívá v marinování kousků kuřecího masa v jogurtu s kořením a jejich následném grilování nebo pečení. My jsme si tohle jídlo se slečnou Há připravili trochu jinak.

Předně je třeba říct, že čím déle je maso naloženo, tím lépe pro něj i pro vás. Ale pak už je příprava otázkou několika minut. Ale po pořádku: Z pelechu jsem se vyhrabal poměrně pozdě, takže kuřecí prsa už v řeznictví neměli. Zkusil jsem prs krůtí a neprohloupil jsem. Vedle v obchodě měli slibně vypadající bílý jogurt řeckého typu. Doma jsem krůtí maso omyl a nakrájel na kousky. V misce jsem smíchal jogurt, olej, nadrobno nakrájený česnek a jarní cibulku, po lžičce sůl, černý pepř, římský kmín, zázvor, kari a ostrou papriku. Do směsi jsem zamíchal kousky masa, misku přikryl alobalem a odložil na dvě hodiny do ledničky. Ideální je odložit ji do lednice na hodin dvanáct, ale musíte den předem vědět, co budete vařit.

Běžnou přílohou k takovému jídlu je samozřejmě rýže a já se jí nijak nebráním, ale tentokrát jsem vybral červenou čočku. Prodává se loupaná a vaří se pár minut. Je jemná a velice chutná. Nu a pak je to, jak jsem už psal, otázka několika minut. Rozpálíte pánev a vyklopíte na ni směs. Mícháte a restujete, dokud maso není měkké. Mezitím se uvaří čočka. Pak to smícháte a sníte. Je to výborné a poměrně levné jídlo.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Míla Arešůch Míla Arešůch | 29. července 2011 v 13:43 | Reagovat

Mírku, čtu to tady všecko rád. Nad touhle rubrikou se vždy pěkně rozsliním až rozslintám a zároveň dostaví se chutě konzumační i kulinářsko-kreativní. Tandori nechť je mi skvělou inspirací pro další mé kuchařské počiny.
Právě jsem se dnes zabýval recepty na chutney neboli čatní. Jedu totiž aktuálně cyklus pomazánky (dipy) světa. Nemůžu se s Vámi nepodělit vo jeden skvělej recept. Zkuste někdy quacamole! Dvě avokáda tak akorát (kupujte taková, jež jsou na omak měkká a palcem do nich vytlačíte důlek). Vydlabejte dužinu lžičkou a vhoďte do misky. Nadrobonko nakrájejte tři jarní cibulky a dvě středně velká rajčata (pokud možno nějaká pořádná, co se teď v sézóně dají koupit)a pořádně pálivou chilli papričku či dvě (v Kauflandu prodávají v krabičce famózní výběr chilli papriček z celého světa - s popisem a v různých stupních pálivosti). Vymačkejte do toho dvě limteky či citróny a hoďte do toho tu pecku, aby avokádo nezhnědlo. Je třeba vše utřít vidličkou (nikdy nemixujeme!) a celé to promíchat, osolit a okořenit nejlépe čestvým koriandrem (ale v pohodě i sušeným - kuličkami). Dělal jsem to už párkrát a je to dokonalé k tortilla chipsům neboli nachos, ale stejně tak jen na rohlík či chleba, k masu, bramborům či jak je libo.
Stejnou bombou je pro mě blízkovýchodní hummus a řecké tzatziky. Tak na ty Vám, Mírečku, dám recepis zas někdy indy ...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama