Říjen 2011

Turecký čaj v džezvě

8. října 2011 v 16:01 | vítor |  Jídlo a pití
tip na silný povzbující nápoj, který zahřeje. začínají dny, kdy to budeme potřebovat...

Turecký čaj v džezvě

Džezva je kovová otevřená konvička s dlouhým držadlem a často kónickým hrdlem. Slouží hlavně k přípravě kávy, ale vhodná je i na přípravu černého čaje, nejlépe tureckého Rize.
Budeme potřebovat cukr, čaj a studenou vodu z kohoutku. Do džezvy nasypeme cukr (dle velikosti, cca dvě lžicky na čtvrt litr) a necháme zahřívat na plameni. Kdo má, použije cukr hnědý, na chuti nápoje se to pozná. Cukr v džezvě pod náporem tepla začne karamelizovat. Necháme jej rozpustit, aby tekl, nenecháme jej však připálit. Do tekoucího karamelu přisypeme čaj (opět cca dvě lžičky na šálek). Lehce opražíme v karamelu nad plamenem a zalijeme studenou vodou. Necháme džezvu na plameni,rozmícháme čaj s karamelem a zahříváme těsně pod bod varu. Zde je třeba prokázat jak odhad, tak rychlé ruce. V okamžiku, kdy voda začne pěnit a hrozit útěkem, stáhneme džezvu z plamene, necháme nápoj pár vteřin zklidnit a pak ho ještě dvakrát stejným způsobem zahřejeme těsně pod bod varu. Hotový nápoj scedíme do šálku, kdo chce, může ochutit mlékem nebo smetanou. Variantou je vařit čaj přímo v mléce, ne ve vodě. Každopádně výsledkem je nápoj, který vás zahřeje u srdce a otevře vám oči.